19th Ave New York, NY 95822, USA

Sådan tager du fede billeder af fyrværkeri

For at tage billeder af fyrværkeri er der tre ting du har brug for: Dit kamera, et stativ og masser af fyrværkeri!

Stativet

Hemmeligheden bag billeder af fyrværkeri, er den lange lukkertid. Vi lader kameraets sensor få nok lys ind til at få hele fyrværkeriet med. Vi kan endda fange flere raketter eller batterier på samme billede!

Af samme grund skal vi bruge et stativ. For den lange lukkertid gør det umuligt at holde kameraet i hånden. Billedet vil simpelthen blive rystet. Så find dit bedste stativ frem!

Har du intet stativ kan du måske finde et sted hvor du kan stille dit kamera sådan at objektivet peger op imod himlen. Det kan måske være umuligt, men det er da værd at forsøge.

Nytårsaften plejer jo også nogle gange at være blæsende. Hvis det skulle være tilfældet, og dit stativ ikke er så stabilt, så kan du hænge en pose med sand i midten af stativet. Vægten vil så presse stativets ben imod jorden, og dermed få en bedre stabilitet.

Stativ og sandpose

Fyrværkeri

Fyrværkeriet er den vigtigste del i billeder af fyrværkeri. Det siger vel sig selv?
Du kan tage billeder af både raketter, batterier og små ting som jumping jacks. Du kan sågar tage et par stjerne kastere og tegne nogle forskellige mønstre i luften som kameraet fanger og optager.

Sørg for at stille dig et sted hvor du har en fin udsigt til fyrværkeriet. Undgå at få buske og træer ind over da det blot vil forstyrre billedet.
Lidt dybde kan dog være en god ting, så hvis du kan få nogle tilskuere med på billedet kan det måske tilføje lidt til det ellers flotte fyrværkeri. Prøv dig frem!

Hvis du kan komme højt op kan du også være heldig at fange flere raketter og batterier i ét billede. Kameraet modtager nemlig alt lyset fra himlen. Prøv f.eks. at rette kameraet imod hus tage. Sæt lukkertiden på 5-10 sekunder og tryk udløseren ned. Nu er der bare at vente på raketterne og se resultatet efterfølgende.

Fyrværkeri på himlen

Kameraet

Der bliver stillet lidt krav til dit kamera. Du skal nemlig helst eje et hvor du selv kan bestemme lukkertiden. Det betyder at mobiler, engangskameraer og nogle kompaktkameraer ikke kan bruges.

Men hvis du har et der er lidt mere avanceret, så vil du have mulighed for at sætte programvælgeren på M, manuel.

Fidusen i at sætte kameraet i manuel er at du selv kan styre lukkertiden, blænden og ISO.

ISO
ISO vil vi have så langt nede som muligt. 100 er det bedste.
Hvis dit kamera er kalibreret på ISO 200 er det selvfølgelig også fint. Undlad at sætte den indstilling på LOW.

Blænden
For at få en god dybdeskarphed anbefales det at bruge en blænde i mellem 8 og 16.
Her kan du være sikker på at du får en god skarphed i billedet og at det ikke brænder ud i fyrværkeriets lys.
Hvide raketter er kraftigere end røde raketter, så husk at tænke over det når du tager billederne. Altså, forudsat at du ved hvilke farver raketterne har.

Lukkertiden
For at fange fyrværkeriet, og for at fange meget af det, anbefales en lukkertid på 5-10 sekunder. Det kan også være du vil have mere eller mindre.
Hvis du har en kablet udløser kan du også sætte dit kamera til BULB. Det betyder at lukkertiden bliver ligeså lang som du holder knappen inde. Du bestemmer altså selv hvor lang lukkertiden skal være i mens du holder knappen inde.

Du kan dog ikke bruge BULB hvis du ikke har en kablet udløser. For du skal helst undgå at røre ved kameraet efter du har trykket udløseren ned. Rystelserne kan nemlig ødelægge billedet. Så sørg for ikke at skubbe til det!

Fokusering
Hele fyrværkeri showet går jo hurtigt! Og det er næsten helt sikkert at du ikke kan nå at fokusere før det hele er forsvundet igen. Og så skal du til at vente på den næste raket!
Men du har heldigvis selv mulighed for at justere din fokus.

Hvis du skal tage billeder af raketter eller batteriet som flyver langt væk, så sætter du kameraet på manuel fokus.
Du drejer fokus om på uendelighed, dette symbol:
– Derefter drejer du et lille hak tilbage. Tag nu et billede og tjek om skarpheden er okay. Hvis ikke, så retter du bare igen.

Såfremt du ikke har symbolet (∞) på dit objektiv, så kan du blot sørge for at fokusere så langt væk som muligt. Prøv så at tage et billede og se hvordan skarpheden er.

Efterfølgende kan billedet også gøres lidt skarpere i efterbehandlingen.

Hvis det er mindre fyrværkeri som ligger på jorden, så kan du bruge en lygte eller en lighter til at fokusere der hvor fyrværkeriet ligger. Men husk ikke at zoome for tæt, fyrværkeriet på jorden kan hoppe rundt!

Fyrværkeri på jorden

Sikkerhed

Når du nu står og koncentrerer dig om at tage billeder af fyrværkeriet, så husk at passe på dig selv! Hvis der er mange der fyrer krudt af omkring dig, så står du midt i en krigszone. Hold altid et ekstra øje på dem omkring dig, og benyt sikkerhedsbrillerne når du kan komme til det.

Hvis der sker noget med kameraet kan det repareres. Hvis der sker noget med dig er det straks værre!

Og fortvivl ikke hvis billederne ikke blive gode i første omgang. Du har hele aftenen/natten til at fange billederne. Og der er meget fyrværkeri der kan fanges!

Når du engang har fået tage billederne, så må du meget gerne linke til dem i en kommentar her under artiklen, så vi kan dele billederne med hinanden.

God fornøjelse og godt nytår!

Se nogle billeder herunder som er taget til Ballerup Kræmmerfestival.